Skip to main content
Til toppen
Kundereferanse

Kundereferanse

Sandnes Kulturhus har oppgradert til Kara II i

Sandnes Kulturhus har oppgradert til Kara II i

Sandnes Kunst- og Kulturhus har oppgradert sitt eksisterende lydanlegg i storsalen. En viktig komponent i oppgraderingen er lydforbedring som går hånd i hånd med miljøvennlig gjenbruk av hovedelementene i systemet. - Sandnes kommune ønsker å satse på kultur, men har også klare mål om å gjøre gode miljøvalg i alle anskaffelser, forteller teknisk sjef i Sandnes Kulturhus, Gaute Tjøstheim.

Vi møter Gaute til en kopp kaffi og en prat i Sandnes: "Vi kan ikke vente til noe går i stykker. "Nedetid" på viktige deler av driften vår gir tapt inntekt og omdømme. Det må vi for enhver pris unngå." Han smiler: "Min rolle var å sørge for å skissere behovet og være tydelig på kravene. Resten følger reglene for en offentlig anskaffelse, men ting tar tid."

Fra det første behovet for fornyelse ble initiert i 2021 tok det 2,5 år til alt var på plass. Sandnes Kulturhus har oppgradert trådløse mikrofoner, kabling, mikser, stoler og orkestergrav.

Framtidsrettet gjenbruk

Gjenbruk er en vesentlig del av anskaffelsen. "Infrastruktur, høyttalerkasser og kabler ble gjenbrukt. På denne måten kunne vi kombinere hensyn til både økonomi og miljø", forteller Gaute Tjøstheim, og fortsetter: "Samtidig var kravet helt klart; Storsalen hadde levert god lyd siden 2012, mens det nå var klart for å planlegge for de 10 neste årene."

Installasjonen er gjennomført av Hove West.

Bildene viser Kara IIi-installasjonen i Sandnes Kulturhus og teknisk sjef Gaute Tjøstheim.

Bedre kontroll - mindre lydrefleksjon

"Oppgraderingen til Kara II i er mest av alt en Waveguide-oppgradering", forteller Gaute.

Waveguide er kontroll av diskantspredning i et line array. "PanFlex (mekanisk kontrollerbare "finner" kombinert med DSP-algoritmer som er effektive fra 300 Hz og oppover) gjør det mulig å få mindre lydenergi på sideveggene og dermed mindre refleksjon inn mot publikumsdelen". Det forteller Scandecs produktsjef for L-Acoustics, John Idar Bakke.

Gaute Tjøstheim beskriver John Idar og Scandec som viktig i prosessen med å skape best mulig lydbilde i Sandnes Kulturhus: "Hans råd gjorde lyden enda bedre. Vi fikk beskjed om å senke line arrayet med 2 meter og vinkle det om. Det var gode råd!"


Prosjektering og installasjon


Har du noen spørsmål til vår produktspesialist?

John Idar Bakke
John Idar Bakke
Vertical System Design & Sales L-Acoustics

Tekst og foto: Lars Persen

Lenker
Min side